דילוג לתוכן המרכזי בעמוד

יורם אהרוני | כושר גופני | 19/05/2025

השפעות המייל היומי ופעילות גופנית מגוונת על כושר ושביעות רצון מהפעילות


תקציר מחקר שהתפרסם ב- Frontiers in Sports and Active Living

 

(בתמונה: תלמידים ב"מייל היומי". התמונה מתוך אתר https://www.runnersworld.com/)

רקע


"המייל היומי" (The Daily Mile -  TDM ) הוא יוזמה בית ספרית שפותחה בבית ספר יסודי בסקוטלנד ב-2012 כדי לטפל ברמות הכושר הנמוכות של ילדים. מאז הוא אומץ ויושם על ידי למעלה מ-21,000 בתי ספר ב-98 מדינות. למעלה מ-1,350 בתי ספר יסודיים באירלנד רשומים כעת כמשתתפים בו. על פי עקרונות של המייל היומי, היוזמה הנמשכת 15 דקות בכל יום לימודים דקות, צריכה להיות מהנה ולא תחרותית, ולא דורשת זמן או ציוד נוסף להתקנה. מומלץ לילדים לרוץ בקצב שלהם על משטח ללא בוץ במשך כל 15 הדקות, ולקחת הפסקות הליכה קצרות כדי להסדיר את הנשימה במידת הצורך. מחקרים שבוצעו מצאו השפעה חיובית של היוזמה על הכושר של התלמידים.
יותר ממחצית (54.7%) מבתי הספר היסודיים בצפון אירלנד מיישמים את  TDM באופן קבוע. חלק דומה מבתי ספר בלונדון (53%) ובלסטר (59.5%) שבאנגליה, דווחו כמיישמים את TDM . עם זאת, מחקרים מראים כי לא תמיד מקפידים על עקרונות הליבה של יישום TDM לאורך זמן. מממצאים אלה אפשר להסיק כי נדרשות התאמות מקומיות ב- TDM כדי להתמיד בקיומו לאורך זמן רב. נמצא כי חלק מהילדים מעוניינים במגוון ובמבחר גדול יותר של אפשרויות לפעילויות גופניות בעת השתתפותם ב-TDM כדי להביא לידי מיצוי את המעורבות וההנאה שלהם ב-TDM.
The Daily Move (TDMo) היא יוזמה שהציעה מסגרת מגוונת יותר של פעילות גופנית מאשר הגרסה המסורתית של TDM. ה-TDM מדבר רק על ביצוע של 15 דקות ריצה/הליכה בכל יום לימודים. נמצא בכמה מקומות שלאחר התלהבות ראשונית, דועכים הרצון של התלמידים להשתתף והמחויבות של הצוות להמשיך לקיים את היוזמה.

עקרונות הליבה של The Daily Move


יישום יומי – רצוי שמחנכי הכיתות יבצעו את היוזמה בכל יום לימודים ובמיוחד בימים בהם לא מתקיימים שיעורי חינוך גופני.


עדיפות לפעילות בחצר – מומלץ שהפעילות תתבצע בחצר בית הספר אך במקרה של תנאי מזג אוויר שאינם מתאימים לפעילות בחוץ מומלץ שתתבצע פעילות במסדרונות, בכיתות או באולמות בתי הספר.


השתתפות כל התלמידים – הפעילות צריכה להיות מתאימה לכל התלמידים בכיתה, כולל תלמידים בעלי צרכים מיוחדים.


פשטות - לא לסבך יתר על המידה את המשחקים והפעילויות. חשוב שכל הילדים יבינו את הכללים לפני שמתחילים, על מנת להבטיח שהם ייהנו מהשתתפות ושתהיה להם הזדמנות להפיק תועלת מהפעילות הגופנית שלהם.
15 דקות של פעילות – יש לסיים את הפעילות בתוך 15 דקות כדי לא לבזבז זמן לימוד בכיתה.


גיוון ואפשרות בחירה – רצוי להציע לילדים מגוון של פעילויות בימים שנים ולהתחשב בבחירות שלהם.


עבודת צוות  - התלמידים, המחנכים והנהלת בית הספר צריכים לשתף פעולה כדי שכל התלמידים ישתתפו ברצון בפעילויות.


יצירתיות – ממומלץ לאמץ רעיונות חדשים ושינויי כללים במשחקים  לשיפור ההשתתפות וההנאה.


שיטת המחקר


במחקר נטלו חלק תלמידים משישה בתי ספר יסודיים בעיר קורק שבאירלנד. מכל בית ספר השתתפו שתי כיתות, אחת מהגילאים הצעירים (גן חובה עד כיתה ב') ואחת מהכיתות הגבוהות יותר (ג' עד ו').  בשני בתי ספר בהם כבר יושמה בעבר תוכנית TDM, ביצעו התלמידים את תוכנית  TDMo (תוכנית פעילות גופנית יומית מגוונת) שני בתי ספר בהם לא יושמה קודם לכן תוכנית TDMביצעו את תוכנית TDM(ריצה/הליכה בלבד) ושני בתי ספר נוספים שלא יישמו קודם לכן את TDM שימשו כבקרה.
הפעילות נמשכה 10 שבועות. במהלך התקופה בתי הספר היו סגורים לשבועיים בשל חופשת הפסחא. התלמידים בבתי הספר שביצעו את TDM או את TDMo קיבלו כרטיס דיווח שבו עליהם יה לרשום את כל ימי החופשה בהם הם ביצעו לפחות 60 דקות פעילות גופנית.
בכיתות TDM לא בוצעה פעילות גופנית בימים בהם תנאי מזג האוויר לא אפשרו זאת ולעומת זאת בכיתות TDMo, בוצעה פעילות במשטחים מקורים במידה שתנאי מזג האוויר לא אפשרו פעילות בחצר.
טבלה מספר 1 מביאה נתונים על הבנות והבנים שהיו הנבדקים במחקר.
    

 

TDM

TDMo

בקרה

 

כיתה נמוכה

כיתה גבוהה

כיתה נמוכה

כיתה גבוהה

כיתה נמוכה

כיתה גבוהה

מספר בנות

28

25

24

23

16

23

מספר בנים

28

21

20

20

22

18

גיל ממוצע

7.3

10.7

6.6

11.7

8.2

11.8

BMI ממוצע

16.5

18.3

16.4

18.3

16.8

18.8

 

לנבדקים בוצעו מבדקים לפני תחילת ההתערבות (ינואר 2023) ולאחר סופה (מאי 2023).
המבדקים
משקל
גובה
ריצת 550 מטר –  התלמידים ביצעו 5 הקפות של מגרש. אורך כל הקפה היה 110 מטר.
מבחן מיומנות תנועתית TGMD-2 –   במבחן בודקים איכות ביצוע של משימות תנועתיות כמו קפיצה בשתי רגליים במקום, קפיצה בשתי רגליים קדימה, ניתורים על רגל אחת, קפיצה על רגל אחת קדימה, ריצה, זריקת כדור, תפיסת כדור, בעיטה בכדור, חבטה בכדור, כדרור וכו'. הביצועים צולמו ונותחה איכותם. חושב ציון כולל של כל הביצועים.
פעילות גופנית – הוערכה באמצעות אקסלרומטרים שהתלמידים ענדו למשך 5 ימים רצופים.
Health-related quality of life (HRQoL) שאלון "איכות חיים". את השאלון המכונה KIDSCREEN-27 מילאו רק תלמידי הכיתות הגבוהות מאחר ששאלון זה לא תוקף עדיין לגבי תלמידים מתחת לגיל 8.
שאלון לגבי שביעות רצון מהפעילות – את השאלון מילאו התלמידים בקבוצות TDM ו-TDMo  בסוף תקופת הפעילות. בחישובים נלקחו בחשבון רק תשובותיהם של התלמידים מהכיתות הגבוהות מאחר שהסתבר שרבים מהתלמידים בכיתות הנמוכות מילאו את השאלונים באופן שגוי.
קבוצות מיקוד – כדי להבין טוב יותר את השפעת שתי תוכניות ההתערבות התקיימו קבוצות מיקוד של תלמידים ושל מורים.


תוצאות


ריצת 550 מטר
טבלה מספר 2 מציגה את ממוצעי תוצאות ריצת 500 מטר בדקות ושניות
   

 

לפני

אחרי

TDM כיתות צעירות

3:39

3:17

TDMo  כיתות צעירות

3:40

3:14

בקרה כיתות צעירות

3:07

3:08

TDM כיתות בוגרות

2:59

2:48

TDMo  כיתות בוגרות

2:52

2:39

בקרה כיתות בוגרות

2:39

2:36

 

TGMD-2  - במבחן המיומנות התנועתית נמצא שיפור בכיתות הצעירות והבוגרות רק בבתי הספר שביצעו את תוכנית TDMo. בקבוצת TDM ובקבוצת הבקרה לא נמצא שיפור בממוצע.


פעילות גופנית
טבלה מספר 3 מציגה את ממוצע הצעדים היומי בבית הספר
 

 

לפני

אחרי

TDM כיתות צעירות

3940

4766

TDMo  כיתות צעירות

3093

3992

בקרה כיתות צעירות

4293

4838

TDM כיתות בוגרות

3896

4897

TDMo  כיתות בוגרות

3715

4385

בקרה כיתות בוגרות

4392

5109

 

כאן רואים, באופן מפתיע למדי, שגם הילדים בקבוצת הבקרה ביצעו יותר צעדים במבדק השני.


איכות חיים כללית – נמצא שיפור רק בקבוצת TDMo בתוצאות שהתקבלו משאלון KIDSCREEN-27.


הנאה מהפעילות – נמצא כי בנות בקבוצת TDMo נהנו יותר מהפעילות (משחקים) מאשר בנות בקבוצת TDM (ריצה/הליכה).


קבוצות מיקוד תלמידים - ילדים שהשתתפו ב-TDM וב-TDMo דיווחו על מספר גורמים משותפים שהשפיעו על הנאתם. קיצור השיעור העיוני בכיתה וההזדמנות לצאת החוצה הודגשו באופן עקבי כתורמים מרכזיים. למרות ש-TDMo שונה מ-TDM בכך שניתן לקיים אותה בחללים סגורים, התברר שהשתתפות בפעילויות בחצר הייתה מהנה יותר באופן כללי. מגוון המשחקים שיושמו במהלך TDMo עזר לשמור על מעורבותם והנאתם של הילדים. כמו כן, התאמת ה-TDMo לצרכים של כל הילדים עזרה לשמר את מעורבותם של אלו שלא היו תחרותיים בדרך כלל. לעומת זאת, האופי המונוטוני של ה-TDM, השפיע על הפחתת התלהבותם של הילדים להשתתף. 


קבוצות מיקוד מורים
חלק מהמורים טענו כי לא ניתן יהיה להתמיד בפעילויות TDM או TDMo לאורך כל השנה בשל אילוצי בית הספר כמו "להספיק את החומר". היו מורים שציינו שממילא מתבטלים להם שיעורים בשל  פעילויות בית ספריות כמו טקסים וטיולים ולכן לא נראה להם שהם יוכלו להקדיש בכל יום 15 דקות (שלעתים הופכות ל-25 דקות...) לפעילות גופנית על חשבון השיעורים העיוניים. עם זאת היו מורים שציינו כי הריכוז של התלמידים השתפר אחרי ה-TDM ולכן הם רואים בחיוב את הפעילות.


סיכום


תוצאות המחקר מצביעות על כך ש"המייל היומי" משפיע באופן חיובי על מדדים הקשורים לבריאות ילדים, בעיקר סבולת אירובית ופעילות גופנית. עם זאת, יוזמות כמו TDMo עשויות להציע גישה הוליסטית יותר לשיפור בריאות הילדים. שינוי TDM כך שיכלול מגוון ובחירה גדולים יותר של אפשרויות פעילות גופנית עשוי להגביר את המעורבות וההנאה של הילדים. כתוצאה מכך, יש ל- TDMo פוטנציאל טוב יותר להתקיים בבתי הספר. מחקר עתידי צריך להתמקד בהערכת השיטות שיבטיחו התמדה ב-TDMo על ידי מחנכי הכיתות וצוות בית הספר לאורך שנת הלימודים, ללא סיוע של החוקרים שעזרו ליישום התוכניות במחקר זה. החוקרים שהו בבתי הספר שלושה ימים בכל שבוע והנחו את מחנכי הכיתות כיצד ליישם את התוכניות בשני  ימי הלימודים האחרים בשבוע. ייתכן שאחת הבעיות ביישום TDMo תהיה בזבוז זמן פעילות בוויכוחים על סוג הפעילות שיתבצע. אחד היתרונות של TDM הוא שמהות הפעילות ידועה ואפשר להתחיל בה מיד עם היציאה לחצר.

מקור:


Hanna L, Burns C, O'Neill C, Bolger LE, Coughlan E. Comparing the impact of "The Daily Mile™" vs. a modified version on Irish primary school children's engagement and enjoyment in structured physical activity. Front Sports Act Living. 2025 Mar 24;7:1550028. doi: 10.3389/fspor.2025.1550028. PMID: 40196767; PMCID: PMC11973259.

יש לך שאלה למומחים של המרכז האקדמי לוינסקי-וינגייט (קמפוס וינגייט)? אין צורך להתבייש, רק ללחוץ כאן.